Salmonella

Salmonella är en vanlig orsak till matförgiftning. Man blir oftast smittad utomlands och symtomen är för det mesta lindriga. Det finns salmonellabakterier som ger tyfoid- och paratyfoidfeber. Dessa sjukdomstillstånd är väldigt ovanliga i Sverige. Däremot om man ska resa till vissa tropiska länder bör man vaccinera sig.

(Ett nytt fönster öppnas)

Salmonella – Smittorisker

Salmonella sprids ifrån avföring genom mat eller vatten. Den kan också bildas i kyckling och hos andra djur. Salmonella hittas vanligtvis i råa ägg eller avföringen hos sköldpaddor.

Salmonella – Inkubationstid och symtom

Inkubationstiden för salmonella är två till tre dagar och vanligtvis drabbas man av både feber och många vattniga diarréer. Det tar ungefär en eller två veckor innan man blir helt återställd och det dröjer längre innan man är helt smittfri. Efter fyra ytterligare veckor sen insjuknandet av salmonella är ungefär hälften smittfria.

Små barn och äldre är mer benägna att insjukna av salmonella än normalbefolkningen. En teori är att det beror på att de har mindre syra i magsäcken. På grund av detta klarar sig salmonellabakterierna bättre. Blir man salmonellasmittad får man inte arbeta med livsmedel eller vårda spädbarn eller personer med nedsatt immunförsvar. Fyra till fem tusen personer drabbas per år i Sverige. Men det är väldigt ovanligt att personer för vidare sjukdomen. I så gott som alla fall får man alltså i sig salmonella av det man äter.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *