Dukoral – Vaccin mot matförgiftningar utomlands

Dukoral är det enda och första vaccinet i världen mot matförgiftning. Det skyddar mot både ETEC (turistdiarré) och Kolera. Man kan själv välja att bli vaccinerad på en vård- eller vaccinationscentral eller få Dukoral utskrivet på recept och vaccinera sig själv hemma.

(Ett nytt fönster öppnas)

Vaccinet har en dokumenterad effekt som stimulerar immunförsvaret i tarmen och skapar ett bättre skydd mot kolera och ETEC-bakterien. Skyddet varar i 3 – 6 månader och beräknas ligga på en skyddseffekt på 70%. Här nedan har vi besvarat de vanligaste frågorna gällande vaccinet Dukoral.

Vilka bör vaccineras med Dukoral?

Vi rekommenderar alla som ska resa någonstans där ETEC eller Kolera är vanligt att vaccinera sig med Dukoral. Det är inte kul att få resan förstörd och komma hem uttorkad och undernärd. Framförallt är det barn, äldre och personer i vissa riskgrupper som borde vaccinera sig ifall man ska resa till länder med ETEC eller Kolera.

Hur använder man Dukoral?

1 påse bikarbonatpulver medföljer som ska lösas upp i ett glas vatten. Därefter ska vaccinflaskans innehåll ner. Bikarbonatlösningen har som roll att neutralisera magsyran som annars kan skada vaccinet.

När ska man vaccinera sig med Dukoral?

Den första gången man vaccinerar sig med Dukoral tar man två doser med minst en veckas mellanrum. Den andra dosen man tar bör tas senast en vecka före avresan.

Finns det några biverkningar med Dukoral?

Det finns ett fåtal anmälda fall av biverkningar. Det handlar då om en orolig mage. Denna reaktion beror inte på vaccinet utan på bikarbonatet. Det är inte på något sätt farligt utan beror endast på att det bildas gaser i magen.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *