Dysenteri

Dysenteri är en inflammation i tarmen som resulterar i en allvarlig diarré med blod och var i avföringen. Dysenteri innebär ofta också att man får symtomen kraftiga kramper i magen och feber.

(Ett nytt fönster öppnas)

Sjukdomen finns oftast i tropiska klimat där dålig hygien råder och är fortfarande en fruktansvärt dödlig sjukdom i stora delar av världen. Sjukdomen kan dock behandlas med modern medicin. Det finns två varianter av dysenteri. Det är amöbadysenteri och bakteriell dysenteri.

Bakteriell dysenteri

Bakteriell dysenteri (shigellosis) som orsakas av shigella-bakterien. Den smittar genom kontakt med avföring och dess inkubationstid är 12-50 timmar.

Amöbisk dysenteri

Amöbisk dysenteri (amoebiasis) orsakas av entamoeba histolytica. Den smittar genom kontakt med vatten och kan ligga kvar i kroppen under en lång tid. Symtomen kan komma först efter flera veckor eller månader.

Dysenteri – Behandling

Dysenteri identifieras genom ett avföringsprov. Men innan man tar reda på vilken av de två varianterna av dysenteri man har börjar man istället behandla för båda på direkten. Man blir botad inom fem dagar av en antibiotikabehandling och man behandlas vanligtvis inte på sjukhus om man inte förlorat mycket vätska. Avföringen hos personer med dysenteri är mycket smittsam så man får vara försiktig att inte smitta andra.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *