Många drabbas av matförgiftning under utlandsresan. Semestern blir förstörd och infektionen kan ge följdsjukdomar. Genom att följa några enkla råd kan du minska risken att råka ut för matförgiftning och en förstörd semester.
(Ett nytt fönster öppnas)
Den vanligaste orsaken till matförgiftning vid en utlandsresa är ETEC-bakterien. Salmonella är också en relativt vanlig bakterie som vi svenskar får i oss utomlands.
Turistdiarré (ETEC)
Vid den vanliga ETEC-bakterien som kallas för turistdiarré, insjuknar man vanligast mellan 6 timmar till två dagar. Man får smärta i magen, illamående, vattniga diarréer och kräkningar. Man får ibland också lite feber och man är sjuk i mellan tre till fem dagar. Ingen antibiotika behövs men däremot är vätskeersättning viktigt! Bakterierna sprids mellan människor via föda och vätska. Risken att drabbas varierar från land till land men i utvecklingsländer drabbas hela en av tre resenärer.
Hur man undviker matförgiftning utomlands
Som alltid är det viktigt med god hygien vid mathantering och vid toalettbesök. Det finns ett vaccin vid namn Dukoral som minskar risken att bli matförgiftad av de vanligaste smittorna utomlands. Vi rekommenderar starkt att använda sig av vaccinet då en förstörd semester på grund av matförgiftning är vanligare än vad man tror. Här kan du läsa mer om vaccinet Dukoral.
Iakttag försiktighet med följande matvaror
När det gäller maten bör du vara försiktig när du äter följande: Sallader av grönsaker och frukt, Bufféer, skivat kallt kött. Löskokta eller råa ägg, otillräckligt värmd mat med kyckling, köttfärs, skaldjur och fisk. Ost gjord på opastöriserad mjölk eller vanlig opastöriserad mjölk. Mousser och andra liknande desserter. Isbergssallad och kranvatten bör undvikas helt om inte vattnet har ordentligt med klor i sig.
Värm upp maten ordentligt
Ät och drick gärna: Mat som är uppvärmd ordentligt, frukt och grönsaker som du själv skalat, yoghurt och bröd, drycker som kaffe, te, vin, öl och oöppnad läsk, förpackat vatten och juice. Allt vatten som kokats är säkert att dricka.
Köper du souvenirer när du är och reser ska du tänka på att inte köpa emaljerade kärl eller keramikkärl av okänt ursprung till mat och dryck. Detta på grund av risken att bly löses ut från glasyren och färgen till din mat.
Om du blir matförgiftad utomlands
En matförgiftning läker ofta ut av sig själv så det är bara att vänta, hur plågsamt det än kan vara. Medan kroppen får ut alla gifter på sitt sätt kan du få tillbaka energi och vätska på rätt sätt. Det gör du genom att inte utsätta dig för några som helst risker. Drick förpackat vatten, utspädd juice och svagt te. Soppor som är tillräckligt uppvärmd är bra att äta och som alltid när du blir matförgiftad gäller det att ersätta vätskeförlusten. Får du feber eller om diarrén är allvarlig, blodig eller håller i sig i flera dagar ska du kontakta läkare. Du kan också ha fått en värre åkomma än du först trott. Till exempel Salmonella. Därför är det viktigt att alltid kontakta läkare om du får feber, blodig/allvarlig diarré eller om du är sjuk i flera dagar i sträck.
I avsnittet om hur man behandlar en matförgiftning finns också ett recept på vätskeersättning.
Kommentarer