Bacillus cereus

Bacillus cereus finns i jord och jorddamm. Bakterien finns i små porer överallt i vår omgivning. Även de råvaror som vi använder vid matlagning. I både grönsaker och kött.

(Ett nytt fönster öppnas)

Det finns två olika sätt man kan bli matförgiftad av bacillus cereus. I det första fallet har de levande bakterierna kommit hela vägen ner till tarmen där de frigör gift. Händer det, är det vanligt att man fått i sig bakterien via grönsaksrätter, vaniljsås eller kött. I det andra fallet har bacillus cereus vuxit till sig i ett livsmedel. Ofta händer detta i olika risrätter där de bildar ett gift man blir sjuk av. I båda fallen har maten inte kylts ned tillräckligt fort eller stått för varm för länge.

Bacillus cereus – Symtom och inkubationstid

I den första varianten av bacillus cereus har bakterien kommit ner i tarmen innan de frigör giftet och då tar det cirka 6 – 24 timmar från att man ätit tills man märker av symtomen av en matförgiftning. Då får man diarréer och ont i magen.

Vid den andra varianten har bakterierna förökat sig och redan frigjort giftet i något livsmedel. Då kan man insjukna på bara 1–6 timmar. Vid den här varianten får man oftast kräkningar. Ibland kan man också få diarréer.

Hur man kan undvika Bacillus cereus

För att inte bli matförgiftad av bacillus cereus gäller det att genast kyla ner mat som inte ska ätas. Värmer man upp maten igen ska temperaturen hamna på över +70C. Det gäller också att se till att värmen ligger på över +70C i hela maten och inte bara på ytan.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *