Campylobacter

Campylobacter är en bakterierelaterad matförgiftning som drabbar omkring 7000 svenskar årligen. I två av tre fall drabbas man av campylobacter utomlands. En bakteriell smitta som denna går inte att behandla och antibiotika fungerar inte, utan kroppen får på egen hand göra sig av med bakterierna.

(Ett nytt fönster öppnas)

Campylobacter – Smitta

Campylobacter finns främst i kyckling men förekommer också i annat kött. Däremot kan sallad vara smittbärande om man har använt samma skärbräda till salladen och köttet. På det sättet kan det vara problematiskt att veta vad som har orsakat bakteriespridningen. Kranvatten kan också vara smittobärande. Detta gäller dock inte i kommunalt vatten i Sverige.

Campylobacter – Inkubationstid och symtom

Det tar två till sju dagar för sjukdomen att bryta ut. Två veckor senare är man oftast bakteriefri, men det kan ta upp mot sex veckor om man har otur. Symtomen vid campylobacter kan variera väldigt mycket från person till person. Några har inga eller endast lindriga symtom men det är vanligt med hög feber, ont i magen, diarré och en allmän sjukdomskänsla.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *