Hur man bäst undviker matförgiftning

Eftersom omkring 1 miljon svenskar blir matförgiftade varje år är det viktigt för både privatpersoner och restauranger att veta hur man ska undvika en eventuell matförgiftning. Det gäller både vid hanteringen av mat vid tillagningen men också vid förvaringen.

(Ett nytt fönster öppnas)

Vilken temperatur maten har, är av stor betydelse för vilka bakterier, parasiter eller virus som kan leva och föröka sig i den. Men följer du rekommendationerna nedan bör det vara i stort sett omöjligt att bli sjuk!





Innan och efter du äter

Efter du handlat kött, kyckling, fisk eller något liknande, bör du ställa in maten i kylskåpet så fort som möjligt. Om du inte ska hem direkt eller om det är varmt ute kan du ta med dig en kylväska när du handlar.

Tina upp kött gör du bäst i kylskåpet. Baksidan med detta är att det tar ett dygn att tina upp en lite större köttbit eller kyckling. Ett tips då är att sänka ned förpackningen med köttet i kallt vatten. Ska du tina biten i mikrovågsugnen bör du göra det precis innan du ska laga till den. En inte helt genomtinad köttbit kan vid tillagning blir halvrå på insidan. Då finns det risk att farliga bakterier överlevt och kan orsaka en matförgiftning.

Om du ska ta med maten någonstans som till stranden eller på en båttur gäller det att hålla maten kall. Det enklaste sättet är att använda en kylväska med kylklamp inuti. Men var försiktig med att ställa den i solen.

Känsliga rester, som kött ska in i frysen eller kylskåpet så snabbt som möjligt. De rester som varit ute i rumstemperatur i mer än två timmar bör dock slängas.

Ska du åka utomlands till ett land där matförgiftning är relativt vanligt bör du vaccinera dig med Dukoral, och läsa avsnittet ”råd vid utlandsresa”.

Att tänka på vid matlagning

Tänk på att alltid tvätta händerna innan du börjar hantera maten. Händerna ska också tvättas direkt efter du hanterat rått kött för annars kan du sprida bakterierna till andra matvaror som till exempel en sallad. Händerna ska såklart också tvättas om du snyter dig eller om du går på toaletten.

Värm maten ordentligt till åtminstone 70 grader C. Om det går kan du använda en termometer. Värmer du maten i mikrovågsugnen bör du tänka på att den ofta värmer ojämnt. Då kan det vara bra att röra om emellanåt och låta rätten stå så värmen fördelar sig mer jämnt.

Se till att hamburgare, kyckling och rå korv blir helt genomstekt. Däremot behöver inte lammkött eller nötkött som är malet genomstekas. Personer med nedsatt immunförsvar och gravida bör äta helt genomstekt kött på grund av en liten risk för parasiten toxoplasma. Om du bränner köttet kan vissa giftiga ämnen bildas och grilla aldrig över en öppen låga utan vänta tills kolen är grå. Mat som ska hållas varm, ska ligga på lägst 60 grader C.

Vid framförallt grillning används ofta en marinad. Men efter man penslat på marinaden på köttet kan bakterier från köttet hamna i marinaden. Pensla därför inte på såsen när köttet är klart. Om du vill använda marinaden är det då bättre att avskilja en del av såsen i början av matlagningen

Använd olika skärbrädor till vissa råvaror som till exempel en för grönsaker, en för kött och en för bröd. Detta gäller också knivarna och faten. Salladen bör också sköljas innan matlagning.

Håll rent på din arbetsbänk men se upp med trasan. En trasa kan krylla av bakterier och bör bytas ofta. En disktrasa ska tvättas i maskin i 60 grader C. Trasan ska bara användas på köksbänken och spisen och bör inte användas på golvet eller skärbrädor.

Försök hålla husdjuren borta ifrån diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till husdjuren.

– Och såklart! Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk!



Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *