Matförgiftning – Behandling

Vid alla sorters matförgiftningar så försöker kroppen behandla sig själv genom att stöta ut alla de bakterier, virus, eller parasiter som kommit in i magsäcken. Det fixar den i de flesta fallen helt själv genom diarréer och kräkningar.

(Ett nytt fönster öppnas)

Det finns ingen annan enkel behandling för en matförgiftning. Det man kan göra är att vänta på att kroppen ska göra sitt och försöka lindra symptomen. Vid en matförgiftning med virus eller vid en speciellt allvarlig karaktär ska du kontakta en akutmottagning där de kan hitta en lösning beroende på vad du har fått i dig. Behandlingen för matförgiftningen kan då exempelvis vara att äta penicillin. För att slippa bli matförgiftad igen rekommenderar vi att läsa vår artikel om ”hur man undviker matförgiftning”.

Matförgiftning – Egenvård och behandling i hemmet

Om du har rikliga diarréer eller kräks mycket är det en god idé att dricka någon sorts vätskeersättning då kroppen förlorar mycket vätska. Det är den effektivaste behandlingen vid matförgiftning. (Du hittar ett bra och enkelt recept på vätskeersättning längst ner på sidan)

Förutom vätskan, förlorar kroppen också mycket salt och därför måste man tillgodose sin kropp med en saltlösning. Vätskeersättningen är olika beroende på om det rör sig om en vuxen person eller ett barn. Du tillgodogör dig vätskan genom att dricka ofta och i inte allt för stora portioner per gång. När diarréerna börjar avta kan du börja äta som vanligt igen men det är viktigt att dricka mycket så länge avföringen är lös. Bästa behandlingen för en matförgiftning är förebyggande god hygien och att dricka massor vid insjuknande. Här nedanför hittar du ett enkelt och bra recept på vätskeersättning! Vill du läsa mer om vaccin mot matförgiftning hittar du en artikel under ”matförgiftning” längst upp på sidan.

Enkelt och bra recept på vätskeersättning!

Har man blivit matförgiftad är det viktigt att få i sig vätska och salt. Därför har vi tagit fram ett säkert och bra recept på vätskeersättning. Detta fungerar även utmärkt ifall du är utomlands. Tänk då bara på att använda förpackad juice om du har tänkt smaksätta din vätskeersättning.

* Blanda 1/2 tesked salt i 1 liter kokt och avsvalnat vatten.
* Tillsätt två matskedar socker och rör om.

Vill man förbättra smaken rekommenderar vi att blanda i lite apelsinjuice eller svagt te.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *