EHEC (Enterohemorrhagic E.coli)

Bakterien finns i tarmen hos människor och djur, särskilt får, kor, getter och andra idisslare. Det är inte förrän på senare tid som EHEC har fått stor uppmärksamhet då bakterien började sprida sig på allvar i mitten av 1990-talet.

(Ett nytt fönster öppnas)

EHEC klassas som en matförgiftning då den sjuka blir smittad genom smittade livsmedel. Men EHEC kan också smitta direkt via oss människor eller djur. Bakterien är väldigt våldsam och behöver inte föröka sig i livsmedlet. Det räcker med mindre än 100 bakterier i maten för att man ska bli sjuk. Den tål dessutom väldigt låga pH-värden vilket resulterar i att den överlever enkelt i mycket sur mat och dryck, som till exempel majonnäs och juice. Oftast sprids EHEC genom opastöriserad mjölk, otillräckligt upphettade hamburgare, kallrökt korv och sallad.

EHEC – Symptom och inkubationstid

Efter en till hela tio dagar drabbas man av hemska magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga. EHEC-bakterien kan också ge njurskador och andra mycket allvarliga skador hos människor. Små barn är särskilt känsliga och dödsfall förekommer!

Hur man kan undvika EHEC

Du undviker EHEC genom att alltid genomsteka malet och hackat kött till åtminstone 70°C. Du bör alltid skölja grönsaker ordentligt och se till att vattnet är okej. Du bör ej äta rå köttfärs och absolut inte ge köttfärs till små barn. Om du misstänker EHEC bör du avstå helt ifrån opastöriserad mjölk. Det viktigaste för att undvika EHEC är att alltid vara noga med att tvätta händerna. Speciellt vid kontakt med djur.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *