Kolera

Kolera är en extrem diarréform som orsakas av en bakterie som heter vibrio cholerae och märks genom strömmar av vattnig avföring med vitt stänk av slem. Det kallas risvatten avföring och upp till 20 liter eller 20% av ens kroppsvikt kan förloras på en enda dag. Vid kolera kan läpparna och huden bli blå eller svarta och ögonen sjunker in i skallen. Kolera är en av allvarligaste matförgiftningarna och det gäller att söka hjälp fort!

(Ett nytt fönster öppnas)

Kolera – Behandling

Om kolera inte behandlas kan den leda till döden inom 24 timmar, men med en riktig behandling och återställning av vätskebalansen är risken för dödsfall under 1%. Kolera är ovanlig men den förekommer på den indiska subkontinenten. Den bryter vanligtvis ut i epidemier. Dukoral är ett vaccin som minskar smittans risk med ungefär 70 procent. Läs mer om dukoral.

Hur gör man för att undvika kolera?

Det är viktigt med en god hygien i kolera-drabbade länder. Men framförallt är det dricksvattnet och ett välfungerande avloppssystem som är det viktigaste för att slippa blir sjuk av kolera. Det man kan försöka undvika att äta är rå fisk, skaldjur, frukt och grönsaker. Detta beror på att de eventuellt har sköljts med förorenat vatten. Blir du ändå sjuk av kolera bör du kontakta närmaste sjukhus. Du kan också ringa den svenska ambassaden i landet du befinner dig i, eller ringa vårdguiden.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *