Dukoral är ett svenskt vaccin och det enda på marknaden som minskar risken för matförgiftning. Här ger vi dig enkel fakta och svarar på de vanligaste frågorna om vaccinet.

Dukoral - Vaccin mot matförgiftningar utomlands

Dokoral är det enda och första vaccinet i världen mot matförgiftning. Det är mot både ETEC (turistdiarré) och Kolera man blir skyddad emot. Man kan själv välja att bli vaccinerad på en vård- eller vaccinationscentral eller få Dukoral utskrivet på recept och vaccinera sig själv hemma.

Vaccinet har en dokumenterad effekt som stimulerar immunförsvaret i tarmen och skapar ett bättre skydd mot kolera och ETEC-bakterien. Skyddet varar i 3 – 6 månader och beräknas ligga på en skyddseffekt på 70%. Här nedan har vi besvarat de vanligaste frågorna gällande vaccinet Dukoral.

vaccin

Vilka bör vaccineras med Dukoral?

Vi rekommenderar alla som ska resa någonstans där ETEC eller Kolera är vanligt att vaccinera sig med Dukoral. Det är inte kul att få resan förstörd och komma hem uttorkad och undernärd. Framförallt är det barn, äldre och personer i vissa riskgrupper som borde vaccinera sig ifall man ska resa till länder med ETEC eller Kolera.


Hur använder man Dukoral?

1 påse bikarbonatpulver medföljer som ska lösas upp i ett glas vatten. Därefter ska vaccinflaskans innehåll ner. Bikarbonatlösningen har som roll att neutralisera magsyran som annars kan skada vaccinet.

När ska man vaccinera sig med Dukoral?

Den första gången man vaccinerar sig med Dukoral tar man två doser med minste en veckas mellanrum. Den andra dosen man tar bör tas senast en vecka före avresan.

Finns det några biverkningar med Dukoral?

Det finns ett fåtal anmälda fall av biverkningar. Det är då anmälningar om en orolig mage. Denna reaktion beror inte på vaccinet utan på bikarbonatet. Det är inte på något sett farligt utan beror endast på att det bildas gaser i magen.


annons
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.