Symtomen vid en matförgiftning kan vara olika beroende på vad det är du fått i dig. Men i regel är symtom som magont, diarré och illamående alltid förekommande vid matförgiftning.

Matförgiftning - Symtom

Beroende på vilket smittoämne som ligger bakom matförgiftningen kan symtomen märkas från bara 30 minuter till 48 timmar. Insjuknandet kan ofta bli dramatiskt och mycket plötsligt. Den drabbades symtom känns igen genom magont, illamående, kräkningar och diarréer. Längre ner på den här sidan kan du jämföra dina symtom med olika födoämnen för att tydligare klarogöra vad du blivit sjuk av. Har du blivit matförgiftad utomlands bör du läsa avsnittet "råd vid utlandsresa".

Den vanligaste orsaken till matförgiftning är bakterier. Maten kan bli förorenad på någon fas av produktions-och beredningsprocessen, från gården till slakteriet till mataffären, i restaurangen eller i hemmet. Nötkött och fågel är de vanligaste källorna till matförgiftning men det finns ett antal andra livsmedel som också utgör en risk.

Vi har tagit del av en utredning som är uträttad i USA som sammanställt en lista på de 10 vanliga livsmedel som utgör en risk för matförgiftning. De två mest självklara riskerna, kött och fågel är inte medräknad i resultaten.

symtom

De 10 vanligaste orsakerna

10 vanligaste livsmedel som orsaker matförgiftning enligt CSPI. Dryck är inte medräknat, även då dricksvatten står för en större del av spridandet av de bakterier och parasiter man blir sjuk av.

1.Bladgrönsaker        6.Ost
2.Ägg                         7.Glass
3.Tonfisk                    8.Tomater
4.Ostron                     9.Groddar
5.Potatis                    10.Bär


Matförgiftning - Symtom vid olika livsmedel

Vid en matförgiftning av bakverk, dressing, såser, skinka och smörgåsar Är det oftast en vanlig hudbakterie som kallas stafylokocker som är boven. Då tar det oftast 1 – 6 timmar innan man börjar få symtom som magsmärtor, diarré och kräkningar.

Sympom vid en matförgiftning av fisk, fågel eller kött märks oftast som magont och vattentunn diarré. Det är då klostridiebakterier man insjuknat av och det tar cirka 8 – 24 timmar innan symtom uppkommer.

Blir man matförgiftad av stekt ris så är det en hög risk att riset innehållit gift från bakterier. Symtomen visar sig då som diarréer och magont och märks av mellan 1 – 16 timmar efter måltiden.

Råa skaldjur och rå fisk kan drabbas av en bakterie som är besläktad med kolerabakterien. Utsätts du för den får du en matförgiftning där symtomen är plötslig feber och blodiga diarréer med slem.

De virus som kan ge matförgiftning har liknande symtom som en bakteriell matförgiftning. En matförgiftning som orsakats av bakterier går i normala fall över sig själv efter mellan 10 timmar och två dygn. Men vid en matförgiftning med virus kan däremot perioden vara betydligt längre Läs vidare om hur man behandlar matförgiftning.


annons
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.