EHEC är en våldsam bakterie. Med mindre än 100 bakterier i maten kan en vuxen fortfarande bli väldigt sjukt. Skador på levern och även dödsfall förekommer i enstaka fall.

EHEC (Enterohemorragisk E.coli)

Bakterien finns i tarmen hos människor och djur, särskilt får, kor, getter och andra idisslare. Det är inte förren på senare tid som EHEC har fått stor uppmärksamhet då bakterien började sprida sig på allvar i mitten av 1990-talet.

EHEC klassas som en matförgiftning då den sjuka blir smittad genom smittade livsmedel. Men EHEC kan också smittas direkt via oss människor eller djur. Bakterien är väldigt våldsam och behöver inte föröka sig i livsmedlet. Det räcker med mindre än 100 bakterier i maten för att man ska bli sjuk. Den tål dessutom väldigt låga pH-värden vilket resulterar i att den överlever enkelt i mycket sur mat och dryck, som tillexempel majonnäs och juice. Oftast sprids EHEC genom opastöriserad mjölk, otillräckligt upphettade hamburgare, kallrökt korv och sallad.

ehec

EHEC - Symptom och inkubationstid

Efter en till hela tio dagar drabbas man av hemska magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga. EHEC-bakterien kan också ge njurskador och andra mycket allvarliga skador hos människor. Små barn är särskilt känsliga och dödsfall förekommer!


Hur man kan undvika EHEC

Du unviker EHEC genom att alltid genomsteka malet och hackat kött till åtminstone 70°C. Du bör alltid skölja grönsaker ordentligt och se till att vattnet är okej. Du bör ej äta rå köttfärs och absolut inte ge köttfärs till små barn. Om du misstänker EHEC bör du avstå helt ifrån opastöriserad mjölk. Det viktigaste för att undvika EHEC är att alltid vara noga med att tvätta händerna. Speciellt vid kontakt med djur.


annons
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.